Göteborg är känt för många saker, men sina fantastiska skridskoisar är inte den främsta. Det kan dock vara en överraskning att det finns en flertal bra områden för den som vill ta fram långfärdsskridskorna.

Här är fyra av Göteborgs bästa naturisar för långfärdsskridskor.

Vättlefjälls naturreservat

En bit norr om Göteborg finns Vättlefjälls naturreservat. Inom naturreservatet finns Surtesjön, vilken passar bra för skridskoåkning om vintrarna.

Vattenområdena är lätta att ta sig emellan, och den relativt grunda sjön fryser tidigt till en stadig is. Självklart bör isvett alltid tillämpas, men överlag tenderar Surtesjöns is att vara pålitlig.

Sjöns yta motsvarar ungefär en kvadratkilometer.

Mjörn

En bit utanför Göteborg finns Mjörn, vilken är landskapet Västergötlands näst största sjö. 

Den som vill ha längsta möjliga långfärdsskridskofärd kan åka hela Mjörns längd, vilken är 16 kilometer. Åkaren tar sig då från Lerums kommun till Alingsås kommun.

Mjörn brukar ha fin is, och används därför ofta av Friluftsfrämjandet och Göteborgs Långfärdsskridskoklubb. Det varierar dock från år till år, så se till att skaffa en israpport innan avfärd.

Rådasjön

Ett populärt skridskomål är Rådasjön. Den befinner sig i ett naturreservat med samma namn, vilket innebär att den kringliggande naturen är nästan orörd. 

Med ett djup på 23 meter är isen mer förrädisk på Rådasjön än på somliga andra orter. Det innebär att det som nybörjare är dumt att börja där, om det finns minsta tvivel om isens kvalitet.

Rådasjön ligger strax intill Mölndal, för den som efter ett tag tröttar på långfärdsskridskoåkandet och hellre vill ta en fika.

Finnsjön

Finnsjön ligger en bit utanför centrala Göteborg, och är en isolerad sjö. Att den är isolerad är en fördel för den som är skridskosugen, då det innebär att sjön fryser snabbare och innebär färre risker.

Den innebär dock inte någon större utmaning för den som är varm i skridskorna, då den enbart har en yta på lite drygt en kvadratkilometer. För nybörjare passar den dock perfekt.