Mobiltelefoner blir en allt större del av vår vardag. På många sätt har det underlättat, men det finns också tillfällen när det är dumt att förlita sig på den.
När det kommer till friluftsliv är mobiltelefonen långt ifrån det bästa alternativet. På grund av operatörens täckning eller telefonens kapacitet riskerar den att bli opålitlig.
För att inte riskera att åka vilse är det därför rekommenderat att antingen använda karta och kompass, alternativt en frilufts-gps, istället.
Dålig täckning vanligt i naturområden
En stor risk för den som vill navigera sig i naturen med hjälp av sin mobil är att mottagningen brister.
Alla operatörer har täckning i städerna, men den som tycker om att spendera tid i naturen behöver vara noga med sitt val.
Dessvärre är det inte säkert att ens den ledande operatören täcker de mest ensliga områdena. Undvik därför mobilen som navigationsverktyg, när skridskoturen är i ett område som är ens något främmande.
Surfen riskerar att ta slut i månadsslutet
För att navigationen ska fungera över huvud taget måste mobilen kontinuerligt använda mobildata. Applikationer som Iphones kartor drar inte nödvändigtvis hutlösa mängder surf, men det kan byggas upp.
Det finns därför en risk att surfen tar slut när man befinner sig på en okänd plats, framför allt i slutet på månaden.
Batteriet går inte att lita på i kyla
Att mobilens batterinivå sjunker snabbare när det är kallt ute har de flesta upplevt. Många telefoner kan dessutom, när de blir för kalla, stänga av sig helt.
Batterier som inte är specialtillverkade för hårda klimat slutar fungera vid minus 20 grader.
Det är därför riskabelt att förlita sig på ett batteri som inte är gjort för kyla och hårt väder. I och med att de fungerar optimalt i rumstemperatur blir de opålitliga, och bör därmed inte vara det enda sättet att navigera i en utsatt miljö.
Pekskärmen blir svår att manövrera
Alla smarttelefoner manövreras till största del med hjälp av en pekskärm. Det fungerar jättebra tills den inte längre går att använda.
Pekskärmar börjar generellt fungera sämre när de blir kalla, vilket de snabbt blir när de ligger i packningen. De blir dessutom omöjliga att hantera med vantar på händerna, vilket är rekommenderat att ha vid långfärdsskridskoåkning.
Den som är smart tänker kanske då att istället ha telefonen i fickan eller innanför tröjan. Det finns dock problem även med det.
I och med värmen och ansträngningen bildas kondensation. Det är inte bra för telefonen, och gör det ännu svårare att använda pekskärmen.
Att ha med sig telefonen för nödfall kan absolut vara en bra idé, men det är en sämre att använda den till navigation.