Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna angående långfärdsskridskoåkning. Vid ytterligare frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss.
Hur långa stavar ska man ha?
När du åker långfärdsskridskor är det bra att ha tillgång till stavar, dels för att lättare hålla fart och balans vid stakning men också för att kunna undersöka isens bärkraft. Viktigt att tänka på när du ska välja stavar är att de har rätt längd.
2016 bestämde det internationella skidförbundet (FIS) att stavarnas längd inte får utgöra mer än 83 procent av din kroppslängd. Viktigt att ha i tanke då är att längden mäts med skridskor på och stavens längd mäts från stavremmen ned till stavens spets.
Vad ska man ha för kläder?
Förutom att ha tillgång till rätt utrustning i form av skridskor, pjäxor och stavar är det viktigt att se över klädvalen när du ska åka långfärdsskridskor.
Lämpliga kläder vid långfärdsskridskoåkning är skalplagg som håller för både vatten och vind, damasker hjälper till att skydda pjäxorna från vatten och hjälm, mössa, vantar och knäskydd är också att föredra.
Många långfärdsskridskoåkare väljer också att ha armbågs- och handledsskydd för att skydda sig själva mot eventuellt hårda fall mot isen.
Fast eller lös häl?
Om du ska ha fast eller lös häl på dina långfärdsskridskor är egentligen en smaksak och det finns fördelar och nackdelar med båda delarna.
Fast häl
- Fördel: Långfärdsskridskor med fast häl gör åkningen mindre vinglig och är bra att ha när isen är knögglig.
- Nackdel: Åkningen med fast häl blir tyngre för musklerna på framsidan av skenbenet.
Lös häl
- Fördel: När långfärdsskridskorna har lös häl blir trycket längre i frånskjutet och tekniken blir lättare att lära sig.
- Nackdel: Långfärdsskridskorna med lös häl är känsligare än fasthälsbindningarna och går därför lättare sönder.
Vilken bindning ska man ha?
Bindningen kommer oftast med när du köper själva skridskon och kommer i varianter för både lös och fast häl. För lös häl finns bindningar från Rottefella och Salomon.
Vill du istället ha en skridsko med fast häl finns det bindningar med olika varianter i form av kabel, snabbindningar och rem.
Vilka skor ska man ha till?
När du köper långfärdsskridskor är det viktigt att du väljer ett par bra pjäxor. Det första du behöver bestämma är om du vill ha faste eller lös häl. Sedan behöver du hitta ett par som är sköna och som du kan gå i mellan sjöar utan att halka.
Hur tjock ska isen vara?
Innan du ger dig ut på isen för en härlig dag med långfärdsskridskoåkande behöver du se över isläget. För att ge sig ut bör isen vara minst 10 cm tjock. Även om tunnare is kan hålla för åkning är svagheter svårare att upptäcka och skulle isen ge vika är det svårare att ta sig upp för en tunn is.
Bra utrustning att ha med dig på isen är
- Isdubbar att sätta runt halsen
- Flytväst eller flytoverall
- Ispik
- Räddningslina
- Mobiltelefon packad i ett vattentätt fodral.